Monday, February 4, 2008

Hejdå sökningsångest!

Nu drar det ihop sig till att provspela till musikhögskolan. Är du en av de som ska söka? Har då lite ångest och tycker att det ska bli lite otäckt? "Ingen panik" säger den rutinerade provspelningsräven. "Det går fint om du bara har kul." Lättare sagt än gjort kanske, men för att lätta lite på allvaret kring denna karusell bjuder jag på några tips om hur du kan pigga upp både dig själv och juryn.

Fem tips på hur provspelningen blir lite roligare.

  • Sök på ALLA instrument. Till provspelningarna har du med dig en syntheziser. När du kommer in i provsopelningsrummet fråga du vilket instrument det är prov för, letar en stund i listan på samtliga instrument, trycker noggrannt in numret för exempelvis trumpet och testar samplingsljudet en stund. Sedan spelar du alla styckena på synth-trumpet. Detta blir exra kul när du kommer till sångprov.
  • Sök till ett konstigt instrument som inte fins samplat på synthen, ex. Liturgisk orgel. När du kommer in i provspelningsrummet letar du efter det i samplingslistan: "Liiiii...., Liiit. ..... Lite....Nä, jag kan inte spela liturgisk orgel!"
  • Sök på offstage-trumpet. Gå n i rummet, skaka hand med juryn och presentera dig. Sedan: "Ja, det här är väl provet för offstagetrumpet?" Gå ut ur rummet och börja spela.
  • Sök med ett egenkomponerat stycke som inte innehåller några toner utan bara bankade på strängarna, skrapande på resonanslådan och fiskmåsljud.
  • Provspela till fel instrument. Kom in på trumpetsökningen med ett HELT ANNAT instrument t.ex cello. Börja spela Första satsen i Haydns trumpetkonsert. Juryn stoppar digoch säger "Det där är ju ingen trumpet!" Nu säger "jooo och jag ska spela Haydns trumpetkonsert" När juryn säger "nä, det där är ju en cello!", börja darra med underläppen, säg med sprucken röst "Är det SANT!?" och gå snyftande ut ur rummet.

2 comments:

Sally said...

det är kanske sökning till musikhögskola jag ska ägna mig åt i vår?

Gnål said...

GL!