Monday, October 27, 2008

Katastrofmatlagning

Dagens luncheskapader i köket (pentryt då....) resulterade i brännblåsor på högerarmens insida samt en pinsamt förolyckad mixer och tekopp. Det hela grundade sig i att jag beslutade mig för att koka soppa i en tung emaljerad gryta i stället för en modern kastrull. Nästa misstag var att bestämma sig för att lyfta åbäket och hälla soppan i mixern. Hållen i de extremt varma handtagen med endast en kökshandduk. Ödet var inte nådigt, jag fick torka spenat ur skorna. Trots att hjärtat efter detta bankade i ekorrtempo och jag ryckte till vid minsta porslinsskrammel blev resultatet lyckat. Ambitionen var att göra mig av med skrymmade element i kyl och frys genom att skapa en soppornas Frankensteins monster: Inte en grönkålsoppa, och inte en spenatsoppa utan en savojkål- och spenatsoppa. 

Soppa med buller och bång

Strimla ett litet savojkålhuvud fint. Fräs detta långsamt och försiktigt i smör med cirka en decimeter purjo, finhackad, tills det är mjukt och lite genomskinligt Häll i en halv förpackning fryst bladspenat och ös på vatten tills det precis täcker. Tillsätt kanske fyra rågade teskedar grönsaksbuljong. Låt puttra i tjugo minuter ungefär.

Börja ösa soppan i mixern med hjälp av en kopp. Tryck inte på locket ordentligt på mixern så att soppa skvätter på dig och på väggarna. Tröttna på den dåliga och ineffektiva kopplösningen. Försök lyfta grytan. Inse att handtagen är för varma. Ta en handduk och håll grytan med. Tappa grytan på mixern så att den via diskbänken (där den slår ner tidigare nämnda kopp) faller ner på golvet och sprider spenat och savojkål över halva lägenheten samt het buljong på dig. Vråla av smärta och chock. Ta dig samman. Spola kallt vatten på armen. Torka upp kålen och spenaten. Mixa soppan som blev kvar i mixern till lagom grovlek. Upptäck att det inte bara var koppen som gick åt helvete. Sucka och svär.

ALTERNATIV ARBETSGÅNG: Ha en stavmixer som du direkt i kastrullen puréar soppan med. Le glatt och tralla med i musiken du lyssnar på.

Häll tillbaka i kastrullen (om du inte använt stavmixer och soppan redan befinner sig där), koka upp och späd eventuellt. Rör i kanske tre matskedar creme fraiche och krydda med salt, peppar och muskot. Servera med kokta ägghalvor. 

Avluta för din sinnesfrids skull med en av vaniljmunkarna du köpte av brödmannen vid tunnelbanan härom dagen och en kopp te.


1 comment:

Sally said...

Vilken spänning du åstadkommer i köket! Idag impulsköpte jag en klyfta av en pumpa. Jag vet dock inte vad jag ska göra med den.. (jag sparar den i kylen lite, lagade biff ala lindström och potatismos med rotselleri och palsternacka istället..)