Min far hyser en nästan instinktiv motvilja mot böcker och filmer med magiska inslag. Sitter man och ser en film och han kommer förbi och slår sig ner frågar han ganska snart "Är det en såndär vampyrfilm", och om man på den frågan skulle svara ja är det högst sannolikt att han reser sig och går. ("Vampyrfilm" är pappas samlingsnamn för alla filmermed övernaturiga inslag.) Eller så sitter han kvar en stund och suckar och skakar på huvudet för att demonstrera hur verklighetsfrånvänt det är. Det alarmerande är att han inte är ensam om att hysa dessa åsikter.
Det fenomen som ofta får ta den anti-eskapistiska smällen är boksviten om Harry Potter. Uppenbarligen är den ett strålande exempel på verklighetsfrånvänd, kvinnoföraktande, kommeraliserad, dussinskriven, konsumtionshetsande djävulsdyrkarlitteratur. Som dessutom uppenbarligen fyller ett behov hos tusentals barn.
Det borde inte vara såhär. Harry Potter borde bli en symbol för den moderna sagans magi i stället. Och vad skulle göra en modern saga sämre än t.ex. bröderna Grimms ofta grymma sagor? Mor min, som jobbar som lärare i årskurs F till tre, har vid upprepade tillfällen berättat att barn i dag har svårt att ta till sig och identifiera sig med alltför gamla berättelser. Är inte det ett argument för att ständigt skapa nya sagor så vet jag inte vad det är. Ett annat vanligt argument mot HP är att "Det finns så mycket annan lättläst Fantasy att läsa i stället", vilket jag tycker är ett oerhört märkligt argument. Skulle betydelsen av en bok undergrävas på grund av förekomsten av andra böcker? Jag tror inte det.
Böckerna om Harry Potter blir dessutom något mer än "annan lättläst Fantasy" eftersom det är den enda magiska romanen (mig veterligen) som kan växa med människor. När Harry är barn är det en barnbok. När Harry är äldre blir det en ungdomsbok. Den har alla ingredienser för att ingjuta lite hopp och fantasi i människor, nämligen en helt vanlig kille som visar sig tillhöra en annan värld, inte helt skild från hans egen, men tillräckligt annorlunda för att det ska förändra hans liv. Vilket inte är fy skam. Vi behöver också se andra världar i bland, som förhoppningsvis förändrar något, lite i alla fall.
För vidare verklighetsflykt för alla åldrar rekommenderas Eva Ibbotsson, Edith Unnerstads Sagor vid dammen, samtliga böcker av Roald Dahl, Philip Pullmans trilogi om den mörka materian, Susanna Clarke, Lian Hearn, Tove Jansson, Bengt Danielssons Villervalle.......