Kryddig Tiramisú
I stället för vin eller sprit använder man sig av ingefärsjuice för att få rätt sting.
- 3-4 msk kaffepulver
- 5 kardemummakärnor
- 5 hela nejlikor
- 1 stjärnanis
- 3 cm kanelstång
- 2 äggulor
- 3 msk florsocker
- 250 g ricotta (det går lika bra med lika delar annan färskost och kvarg också, om det nu är söndag och man inte räknade med att man skulle behöva ricotta)
- 1 tsk vaniljsocker
- ca 6 cm färsk ingefära
- 10-12 savoiardikex
- kakao, malen kanel och malen ingefära till servering
Smula kanelstången och stöt kardemummakärnorna grovt i en mortel. Brygg kaffe, ca två koppar och låt samtliga hela kryddor ligga i kannan. Låt kryddorna ligga kvar i kaffet medan det svalnar.
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa ner färskosten, rör ner vaniljsockret. Skala och riv ingefäran fint, lägg rivet i en finmaskig sil och pressa ur saften. Rör ner saften i äggblandningen lite i taget, smaka då och då så att det inte blir för starkt.
Doppa kexen snabbt i kryddkaffet, varva med äggsmet i lämplig skål. Ställ in i kyl några timmar, eller ännu hellre över natten. Sikta över kakao och strö över kanel och kardemumma innan servering. Dekorera på tillbörligt vis. Ät tills du spricker.
2 comments:
jag vill smaka! ingefära låter som ett smart grepp, tiramisu kan faktiskt bli lite jolmigt spriten till trots..
Ingefäran, och resten av kryddorna för den delan var faktiskt enormt bra. Gjorde det liksom svårt att ta för stor bitar, fast på ett bra sätt. Nästa gång ska jag testa med citronskal också.
Post a Comment