Thursday, May 14, 2009

Vad är grejen med att "ta tillbaka"?

I Lund huserar en tämligen högljudd grupp politiskt aktiva, vänsterorienterade ungdomar. Dessa har under våren gjort stort väsen av sig i tidningar och på internet för att marknadsföra en slags gatufest som de kallar "Ockupationsfestival" (går av stapeln i helgen). Syftet med denna är enligt de själva att sprida ljus över den, enligt dem, stora bostadslösheten bland ungdomar. Vackert så, det är fint med engagerade människor. Eller? Jag har nämligen mycket stora, men högst proportionerliga problem med (bland annat..) dessa personers retorik och argumentation. 

I det allmänna väsenförandet kring denna fråga har ett vanligt återkommande inslag varit ett, på gränsen till det obscena, långrandigt gnällande på hur politikerna inte tar dem på allvar och bemöter dem med respekt et cetera. Det visar sig, vid närläsning av deras egna internetforum att de omnämner kommunpolitiker och andra auktoriteter med öknamn som exempelvis Namn "slemproppen" Namnsson. Vill man bli bemött med respekt och tagen på allvar får man väl bemöta andra med respekt. Eller är jag helt ute och cyklar?

Vidare svänger man sig vitt och brett med påståenden om att man ska "ta tillbaka" olika saker. Det man tydligen vill med den här festivalen , förutom att uppmärksamma bostadsfrågan, är att "ta tillbaka det offentliga utrymmet" Detta genererar mängder med frågetecken för mig. Det största är; TA TILLBAKA FRÅN VEM!? Är inte poängen med det offentliga utrymmet att det ska vara just offentligt? Och om dessa agitörer "tar" det är det ju deras och inte längre offentligt. Och hur kan de ta tillbaka det? Var det specifikt deras från början? Konsekvensen av deras utlovade återerövring (som för övrigt krockar med Kulturskolans dag) blir, bland annat, att Kulturskolan ställer in sin parad genom staden av den enkla anledningen att de är rädda för att det ska bli bråk och ungarna ska få gatsten i huvudet. Man får ju i alla fall gratulera dem till att ha uppnåt målet att staden ska vara "deras", men, känns det verkligen som en framgångsrik kampanj om resultatet är skräckvälde? Varför vill man ta tillbaka det offentliga rummet från offentligeheten?

Slutligen har de i tre månader lyckats föra en debatt utan att kunna underbygga argumenten. De har gapats en hel del om den alarmerande bostadsbristen hos ungdomar utan att man har fått en enda siffror. Jag påstår inte att det inte finns någon bostadsbrist, men jag påstår att man hade blivit bättre hörsammad  om man hade kunnat stödja sina påståenden med statistik. Gör man inte det känns det bara gnälligt, och tröttsamt i längden. 

I bland är faktiskt ett "Skyll dig själv" oundvikligt".

Bilda dig en egen uppfattning;ockupantnytt , ockupantscenen . Sydsvenskan har även publicerat en del artiklar på ämnet

4 comments:

carina said...

jag tror de menar "ta tillbaka" från typ kommersialismen. de tänker säkert klottra på reklamskyltar och sånt!

Tepae said...

Väl skrivet! (och jag håller dessutom med dig)

Det är intressant och lite sorgligt att läsa sådana där tokvinklade texter som sidorna du länkade, de har ju redan lyckats framstå som tomtar i sydsvenskan. Det blir kanske som första maj! Det var underhållande!

Jacku said...

its all about them vs us, reclaim the streets, oklart vem som har tagit över den, men kapitalister är iaf dom jävlarna, och dom vinklar juh sin information också så varför ska inte vi få göra det? det handlar om maximal effekt, vi har juh rätt så att vi vinklar informationen är för allas bästa, men presenterar vi all data förstår inte gemene man, vi förenklar för er skull

Johanna said...

Jag är av åsikten att förenkling är av ondo...