Sunday, June 21, 2009

Sås ska en slipsten dragas

...eller kanske snarare en dressing. Liknar gravlaxsås till utseendet, men smaken är inte ens i närheten, utan liknar Gremolata mer om man ska försöka sig på en beskrivning av släktskap. Passar till sommarens eskapader vid grillen. Jag har i skrivandets stund bara provat den till lamm, men jag föreställer mig att den även smakar mycket bra till lax. Observera att den tar sin lila tid.

Örtig citronsås

  • En sådär sex, sju, fem vitlöksklyftor beroende på storlek och vurm för vitlök
  • En stor citron
  • En rejäl näve färska örter, jämt fördelad mellan dragon, rosmarin och basilika
  • Frikostigt med god olivolja
  • Salt och peppar

Smörj en ungsfast form med olivolja. Skala vitlöksklyftorna, tvätta och klyfta citronen. Lägg vitlöksklyftorna och citronklyftorna med skalsidan nedåt i formen och ställ mitt i ugnen, som är 200 grader varm. Nu ska de ligga där en bra stund och må bra medan du pysslar lite med resten av maten. De känner sig mogna att åter deltaga i matlagandet när de är mosiga och fina. Vitlöken ska nästan vara lite karamelliserad och lukta sött och gott. Citronerna måste nu svalna en stund så att du inte får brännskador. När de har antagit hanterbar temperatur skrapar du ner fruktköttet i en skål. Var försiktig så att inte det vita kommer med. Därefter skrapar du noggrannt bort det vita från zesten som hackas grovt och läggs i samma skål som fruktköttet. Tillsätt vitlöken, örterna och en skvätt olivolja. Ta fram mixerstaven och mixa i hop till en sås. Späd med olivolja till lagom konsistens. Salta och peppra.     






No comments: