- Skala ett kilo mjölig potatis och skär i jämnstora bitar. Koka tills de är mjuka. Pressa med potatispress. Det ska inte bli klistrigt och därför är det lite dumt att mosa med till exempel gaffel eller elvisp.
- Tillsätt lite salt, ungefär en tesked, lite muskot och ett ägg till potatispresset. Blanda ihop snabbt. Tillsätt ungefär en halv liter mjöl lite i taget. Smeten ska vara smidig och inte klibba.
- Forma rullar som är ungefär lika tjocka som en femkrona. Skiva dem i knappt tvåcentimetertjocka skivor. Lägg på ett mjölat fat och tryck till med en gaffel så att de blir snyggt räfflade.
- Ta största pastakastrullen och koka upp jättemycket lättsaltat vatten. Lägg i gnocchisarna, men hantera dem försiktigt. När gnocchin flyter upp till ytan är de klara. Det tar inte så lång tid, två tre minuter ungefär, så det gäller att bevaka dem stenhårt. Plocka upp dem med hålslev eller pastaslev och lägg i serveringsskål(-ar).
- Servera omedelbart. Jag gillar att ha parmesan, tomatsås och stekt bacon till (pancetta om man vill lyxa). Westman föreslår salviasmör som alternativt tillbehör (smält en rejäl klick smör i en panna och fräs rikligt med färsk salvia knaprigt i detta).
Alla borde vara pseudonymer
8 years ago
1 comment:
Får man föreslå ett tillbehör? Jag läste en intervju med Sophia Loren. Hon sa som följer:
"You want a recipe? Oh, Madonna mia! My son Eduardo likes my salsa Genovese. You don't know how to make it?
Okay. You cut a little bacon. You cut onions - this will make you cry, so you have to put your glasses on so you don't cry so much - and a little garlic, not too much.
You put it all in a pot on the stove, then you put meat (Italians like involtini veal roll-ups) in with the garlic and you add parsley and salt and pepper and you cook for four or five hours till it becomes mush.
Then you use whatever you want for that night, and put the rest into the freezer for later. Because you do not want to cook every single day, no?"
Post a Comment