- Skala ett kilo mjölig potatis och skär i jämnstora bitar. Koka tills de är mjuka. Pressa med potatispress. Det ska inte bli klistrigt och därför är det lite dumt att mosa med till exempel gaffel eller elvisp.
- Tillsätt lite salt, ungefär en tesked, lite muskot och ett ägg till potatispresset. Blanda ihop snabbt. Tillsätt ungefär en halv liter mjöl lite i taget. Smeten ska vara smidig och inte klibba.
- Forma rullar som är ungefär lika tjocka som en femkrona. Skiva dem i knappt tvåcentimetertjocka skivor. Lägg på ett mjölat fat och tryck till med en gaffel så att de blir snyggt räfflade.
- Ta största pastakastrullen och koka upp jättemycket lättsaltat vatten. Lägg i gnocchisarna, men hantera dem försiktigt. När gnocchin flyter upp till ytan är de klara. Det tar inte så lång tid, två tre minuter ungefär, så det gäller att bevaka dem stenhårt. Plocka upp dem med hålslev eller pastaslev och lägg i serveringsskål(-ar).
- Servera omedelbart. Jag gillar att ha parmesan, tomatsås och stekt bacon till (pancetta om man vill lyxa). Westman föreslår salviasmör som alternativt tillbehör (smält en rejäl klick smör i en panna och fräs rikligt med färsk salvia knaprigt i detta).
Wednesday, January 20, 2010
På begäran: Gnocchi!
Gnocchi är egentligen den optimala tröstmaten. För er som är obekanta med fenomenet är det lite som en italiensk variant av kroppkakor eller palt, fast inte så tungt och stabbigt då man gör det av kokt potatis. (De första gångerna jag gjorde det använde jag ett recept ur Johanna Westmans bok Italienskt hemma hos Johanna, men egentligen kan man höfta lite, bara konsistensen blir okej). Det är gott på ett ganska harmlöst, mysigt sätt och egentligen fruktansvärt billigt. Helt enkelt någonting alla borde äta oftare. Recept för fyra personer.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Får man föreslå ett tillbehör? Jag läste en intervju med Sophia Loren. Hon sa som följer:
"You want a recipe? Oh, Madonna mia! My son Eduardo likes my salsa Genovese. You don't know how to make it?
Okay. You cut a little bacon. You cut onions - this will make you cry, so you have to put your glasses on so you don't cry so much - and a little garlic, not too much.
You put it all in a pot on the stove, then you put meat (Italians like involtini veal roll-ups) in with the garlic and you add parsley and salt and pepper and you cook for four or five hours till it becomes mush.
Then you use whatever you want for that night, and put the rest into the freezer for later. Because you do not want to cook every single day, no?"
Post a Comment