Thursday, June 17, 2010

Dagens ord: tjocktröjan vs. utanpåtröjan

I smala bussäten på eftermiddagarna funderar jag över punkarna som dricker öl i gräsplätten i mitten på rondeller, oroar mig över att bli tagen på bar gärning utan giltig biljett och synonymers olika betydelse:

Både orden tjocktröja och utanpåtröja (flitigt använt i min familj iallafall) är namn på typ en swaetshirttröja eller en stickad tröja i ull eller bomull. Men när man tänker lite på de båda orden framhäver de väldigt olika egenskaper hos plagget.

Tjocktröjan beskriver hur tröjan är. Den är tjock. Detta betyder troligen att den är ganska varm, man kan alltså bära den när det är kallt ute. Tröjmaterial som är tjocka, som ullgarn, är sällan behagliga att bära direkt mot huden så det kan vara lämpligt att ha på sig tröjan med något under. Men främst är det en rejäl tröja vi pratar om här.

Utanpåtröjan är inte vid en första anblick nödvändigtvis varm, men den är något man har utanpå. Utanpå vaddå? Ja en undertröja såklart! Jag tyckte det var så himla underhållande att två ord som nästan är samma har så olika fokus - det ena på plaggets materiella egenskaper och det andra på ordets interaktiva egenskaper.

Slutsats: Ja! Sally är en språknörd.

No comments: