Saturday, June 12, 2010

Istället för att sova på natten

På nätterna tar jag bussen till Chalmers Lindholmen. Där går jag ner i en källare där det står ett gäng sjömän som väntar på att gå in i en båtsimulator. Men innan de gör det ska jag, Lisa och några forskare klistra fast EEG-utrustning på dem.

EEG är en metod för att mäta den elektriska aktiviteten i hjärnan. Det är jämfört med andra hjärnavbildningsmetoder inte alls särskilt exakt, vilket innebär att man aldrig kan uttala sig om enskilda områden i hjärnan utifrån EEG-mätningar. Det är dock möjligt att de se hur aktiviteten i hjärnan som helhet ser ut.

När man använder EEG klistrar man fast elektroder utanpå huvudet. Först mäter man upp olika punkter, några i hårbotten, ett par i ansiktet och två bakom öronen till exempel. Sen tar man fram en tampongpinne (som en tops fast enorm i jämförelse, och bara ludd på ena sidan) och doppar den i lite rosa peelingkräm och skrubbar rättså brutalt på alla punkter, för att få bort döda hudceller. Efter skrubbningen torkar man bort peelingkrämen med en bomullspad och det är nu själva klistringen börjar.

Elektroderna är små metallskålar fästa i långa, tunna sladdar som lätt trasslar ihop sig med varandra. Metallskålarna fylls med en konduktiv pasta som liknar kokosfett lite och trycks med hjälp av nån sorts plåster fast på varje punkt. Det är viktigt att trycka ganska hårt och länge så att elektroden kommer i bra kontakt med hårbottnen och pastan blir varm och extra bra på att leda elektricitet. När detta är gjort kopplar man ihop alla sladdarna med en grå låda och kontrollerar att man har bra kontakt. Om man inte har det får man göra om en eller flera elektroder från början.

När elektroderna sitter bra tar man på en liten mössa ovanpå dem på huvudet, kopplar ihop sladdarna med en annan typ av grå låda som man kopplar till en dator för att se hur kurvorna ser ut på en dator, då kan man be den som har utrustningen på sig att t ex blinka 10 gånger eller med slutna ögon titta upp och ner och man ser hur vågorna förändras! När man sen kopplar ur datorn spelar den gråa lådan in alla signaler så man kan gå runt med utrustningen på sig och i efterhand titta på hur signalerna såg ut vid olika aktiviteter.

Inatt är sista klisternatten! Sen börjar del 2 av mitt sommarjobb, vilket är excelbaserat. Tyvärr är jag tveksam till om det bedöms som tillräckligt spännande för att förtjäna ett torrt blogginlägg.

No comments: