Monday, November 2, 2009

Ätarhelg på skånska slätten

Veckoslutet har spenderats i mina föräldrars gula radhus. Detta har inneburit utfodring av rang och jag har njutit av varenda tugga. Här följer en kort redogörelse av smaksigheterna.

Fredag
Scones och te på Coffie Break i Lund. Ypperligt systersällskap med vansnnigt surmulen expedit. På kvällen langade pappa fram kåldolmar med potatis, lingon och skirat smör i äkta önskemiddagsanda. Sen for vi till Malmö Opera och såg den kanske bästa dansföreställningen på 10 år (Black Silk med Skånes Dansteater) och åt den kanske sämsta cheescaken på lika lång tid i pausen. Pengarna de spenderade på att toppa den här plastiga anrättningen med färska jordgubbar hade de mycket hellre fått spendera på typ cheese och cake.

Lördag
Tur till Osby innebär äpple i bilden, nödkorv på torggrillen, smörgåstårta (ska du inte ha en bit till?), vetebröd, toscakaka, russinkakor och kladdkaka (med bär från trädgården och vispad grädde, ska du inte ha en bit till?) hos en mycket rar tant. Nära-döden-upplevelse i den råa kylan på perrongen i väntan på Lundatåget. Middag i 80-talsanda; räkor i het sås med gurkstavar och citronklyftor som tillbehör och födelsedagsfest hos Johanna långt över förväntan (särkilt på snacksfronten) akompanjerad av filodegssnittar med goda pålägg, saltrostade mandlar, bjässekapris, oliver, tryfflar och muffins med klet på toppen. Natten avslutades med frukost och ett nästan avskuret finger vilken (frukosten alltså) fortsatte i nån slags brunch med hela familjen när jag lyckats bussa mig hem till Dalby igen och det faktiskt var

Söndag
Hela dagen blev sedan en uppladdning inför kvällens mästarmål: Kalkonmiddagen. Och vilken middag sen. Det var mjölig potatis. Det var brysselkål. Det var brunsås. Det var två sorters gelé. Det var förrätt bestående av kastanjer, kokta skalade och stekta med lök och kryddor. Det var framför allt en kalkon på fyra kilo. Ovanpå detta blev det skånsk äppelkaka och oumbärligt kaffe. Samt diabildsvisning inklusive 70-talsmode i form av manchester, rundare glasögon än någonsin och söta Jonatan lejonhjärtaluggar på alla pojkar.

Nu är helgen slut och snart får jag återvända till mina böngrytor. Det kanske känns bra trots allt.

2 comments:

Johanna said...

Fram för att äta sig redlös!

carina said...

Mmmm din mammas fiskpudding!!! MMM!!!!!! Snart är det Mårten Gås! Vad ska en stackars exilskåning göra? Funderar på att göra gås asså. Hade varit coolt.