Friday, May 28, 2010

Hjärnan är en del av världen

Som alltid handlar det egentligen bara om vad fan medvetandet är egentligen.

Dagens finaste argument för att medvetandet inte är skiljt från kroppen/hjärnan/är en egen substans är att kvalia också är materialistiska. All varseblivning av världen är ju information och världen är ju. Och även om jag bara föreställer mig en upplevelse och känner hur den känns baseras den känslan på tidigare upplevelser av en materiell värld.

5 comments:

Tomas said...

Jo, för all del...Men själv har jag alltid tyckt att idealistiska argument (världen är ju, men den är i grund och botten bara idéer) är mycket "finare" än materialistiska. Och underbart ofalsifierbara...

Sally said...

jag är för tillfället, har väl varit ett bra tag egentligen, kär i tanken på att utan världen kan vi inte finnas, världen är i oss och vi måste vara i den.

Gro said...

Ja, jag tycker att världen och det fysiska, materiella har fått sitta på skamplats, bo i uthuset, sitta vid barnbordet eller vad du vill alldeles för länge nu. Jag ser inte den relativa skönheten i idévärlden när den verkliga världen som jag vistas i varje dag på alla sätt är magisk och fantastisk, hela tiden.

Tomas said...

...fast idealister menar väl i regel inte att idévärlden är skild från det materiella utan att idévärlden är allt som finns, basta. Åtminstone i akademiska kretsar verkar materialismen vara helt förhärskande och är det några som fått sitta på skamplats de senaste 3-400 åren är det väl snarast dualisterna...

Att vi inte kan finnas utan världen köper jag, ännu finare tycker jag dock är att världen inte heller kan finnas utan oss. Åtminstone skulle det inte finnas någonting som uppfattade den och då tappar den ganska fort sin mening. Varje varelse har dessutom en helt unik uppfattning av världen framkommen genom existens i den. Perceptuell mångfald!

Sally said...

"Varje varelse har dessutom en helt unik uppfattning av världen framkommen genom existens i den"

Ja extra fint! <3