Wednesday, June 23, 2010

Vad är grejen med att klaga på "snippa"?

Det är ett ganska fånigt ord. Jag kan verkligen hålla med om att snippa kanske ger de mest talande mentala bilderna för hur kvinnokönet ser ut, men det var ju aldrig som att mustiga ord som vulva eller vagina någonsin slog på bred front.

Diskussionen kring vad fittan borde kallas i folkmun tar aldrig slut. Den brukar på samma gång bli underhållande och tragisk. Tänk att ordet arm inte hade funnits som benämning på de bägge köttklädda skelettbitarna som hänger ut vid varje axel. Det vore bara opraktiskt och i ärlighetens namn vet jag inte om själva ordet arm's klang och melodi låter som något långsmalt, handlingskraftigt och gäddhängigt.

Ett ord som alla förstår och vågar använda hyfsat ofta är väl bättre än inget? Eller?

2 comments:

Tomas said...

Det huvudsakliga problemet är väl att det hela har blivit en sådan värdeladdad debatt...Tyvärr är nog alla konstruerade benämningar dömda att misslyckas med att göra alla nöjda. Vidare är det väl ok att säga "snippa" som motsvarighet till "snopp" men det löser inte problemet med ett ord som motsvarighet till "kuk", där "fitta" är mycket mer negativt värdeladdat. Som du säger, inga ord har någon inneboende braighet utan bara en massa kulturella associationer som man ibland får försöka ändra på...

Johanna said...

I finskan finns det ingen skillnad i ordet för "arm" och "hand" eller för "ben" och "fot". Jag vet inte om det tillför något till diskussionen, men finnarna verkar i alla fall inte lida av det. Det gör däremot jag.